5 august 2013

Campus 2008 - Jocuri piraterești

     În cele 2 săptamâni de campus, „pirații” au participat la numeroase jocuri distractive și de competiție. Am să descriu pe scurt o parte dintre acestea.


     ”Cuvântul misterios”
     - fiecare echipă va primi o hartă care îi va ghida spre aflarea comorii-cuvântul misterios ( identic pentru toate grupurile).  Se va pleca din puncte diferite pentru a se evita ”ciocnirile”, se vor urmări cu mare atenție indicațiile date de hartă, fără a se grăbi, deoarece nu este o întrecere, ci un joc de precizie.



     - în ziua următoare se reia jocul , doar că de această dată ”pirații” vor fi legați la ochi și se vor lăsa ghidați de ”căpitan”. Jocul se bazează pe încredere și ajutor. Pe traseu vor întâlni diverse obstacole care vor trebui depășite.





     ”Vânătoarea de comori”
     - este asemănătoare cu jocul din zilele precedente, doar că după fiecare etapă vor avea de dezlegat o enigmă, iar la final cuvintele descoperite le vor indica locul unde se află comoara.
La început vor trebui să depășească obstacole ținându-se de mâini,  pentru că se vor număra pașii ...




.... după multă trudă și perspicacitate din partea copiilor, echipajul căpitanului Hook a găsit cufărul comorii. Bineînțeles că am împărțit dulciurile cu toți pirații.



 ”Pirații cofetari
      Una dintre atelierele de lucru a fost bucătăria, unde copiii au luat parte la pregătirea și decorarea fursecurilor. Prin rotație, fiecare echipă a participat.




   ”Pirații în vizită”
     - în această zi, echipele se vor deplasa în oraș și vor trebui să găsească, cu ajutorul adreselor, niște persoane speciale, chiar dacă sunt bătrâne, singure și bolnave. Persoana respectivă și-a dat acordul și a fost anunțată din timp că va avea musafiri niște pirați generoși.



     Toți putem să facem un gest de generozitate! Important este să deschidem ochii și să ne dăm seama când aproapele nostru are nevoie de noi.

Alte jocuri de-ale piraților!

















Mulțumim de vizită!

4 august 2013

Campus 2008 - Pirații

     După cum am povestit la începutul blogului, am lucrat ca educator la un centru de zi. Aici am făcut adevărata practică și am dobândit experiență în munca cu copiii.
     Ce înseamnă Campus? Este de fapt o școală de vară bazată pe o anume temă.
     În vara anului 2008 tema campusului a fost ”Pirații”.



      Activitățile s-au desfășurat pe o perioadă de 2 săptămâni, ultima zi fiind un spectacol tematic prezentat comunității locale și persoanelor oficiale.
     S-au format 4 grupe de copii cu vârsta 7-12 ani și o grupă numeroasă cu pitici de 3-6 ani. Fiecare grup și-a ales un nume pe temă și o ”strigare”.
     În fiecare zi se desfășurau activități pe diverse centre de interes. Am să descriu doar câteva.

     Prima zi
     - primirea copiilor și împărțirea lor pe grupe eterogene
     - explicarea modului de funcționare al campusului
     - fiecare grup își alege un nume și o „strigare”
 Eu am condus grupul ”Căpitanul Hook” (10-12 copii), fiind animatorul principal(cel care răspunde de tot) însoțit de doi animatori voluntari ( tineri de liceu).
Strigarea are ritmul celor din armata USA
 Eu sunt căpitanul Hook 
Și am un picior de nuc.
Cârligul e de oțel
Și nu mă despart de el.
Curajoșii mei pirați
Vor să fie aclamați
Navigăm pe mări, oceane
- Nu mi-e frică, căpitane!

     - scurtă istorie a piraților
     - reguli ale piraților
     - simboluri piraterești 
     - caracterizarea piraților din punct de vedere pozitiv
     După servirea gustării, a urmat adunarea echipelor pentru a învăța imnul campusului
 
    Cum decurge o zi de campus?


     La ora 9 este adunarea, urmată de înviorarea de dimineață pe ritmul muzicii. Câțiva copii ( prin rotație) sunt ”instructori”, iar ceilalți le urmează mișcările.
     Cele mai apreciate au fost ”bansurile”.




     După înviorare, fiecare grup se retrage pentru a discuta subtema zilei. Se folosesc diverse metode didactice, se apelează la cunoștințele copiilor, se satisface curiozitatea acestora, se confecționează obiecte piraterești, se stabilesc jocurile ce se vor juca la comun, se vizionează filme documentare pe subiect, etc.


     Gustarea se servește în jurul orei 10.30.
     Urmează jocurile la comun, discuțiile colective, concursuri între echipe și multă distracție. Din săptămâna a doua se încep repetițiile pentru mini-spectacolul care încheie campusul.
     Programul campusului este planificat dinainte, pe zile, cu obiective, dar lăsând loc și pentru ideile fiecărui animator și grup.
     La ora 12.30 „pirații” părăsesc „Insula Misterioasă”.


Acest material îl dedic în memoria colegului DORU.

                                                           Mulțumim de vizită!
    

1 august 2013

Partida de golf

     În jurul vârstei de 1an și 11 luni (23 luni) i-am cumpărat lui P.A. jucării pentru curte, noi locuind la casă cu grădină. Una dintre aceste jucării educative a fost un set de mini-golf.


     Golful este un joc sportiv în care competitorii, folosind mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri.
     Acest sport se poate practica de la vârstele cele mai mici până la cele mai înaintate.
     Cu acest joc, am dorit să dezvolt copilului coordonarea ochi-mână, pasiunea pentru mișcare în aer liber, capacitatea de atenție și răbdare.


      Lui P.A. i-a revenit sarcina să aranjeze în teren ”găurile” marcate de stegulețe. Pentru început exersăm lovitura cu crosa.
      P.A. a dat startul. Cu toată seriozitatea vârstei a jucat o partidă de golf cu prietena lui M.



      Dacă nu-i reușea lovitura, trișa copilărește....


      Se bucura când o minge intra în gaură. Chiar a fost o zi frumoasă pentru el.  Cel mai mult mă întristează că nu are parteneri de joacă copii, decât uneori. De aceea mi-aș fi dorit să am o ”curte cu jucării” adevărată, plină de prichindei.


         P.S.    Ne jucăm și-n vara aceasta.

 Mulțumim de vizită!