În așteptarea primului moș de iarnă (Sf. Nicolae), am organizat cu cei mici diverse activități tematice specifice vârstei de 2-3 ani.
Luni și marți am avut jocul liber și jocuri distractive, cu scopul integrării copilului în grup și comunicare cu ceilalți.
La
activitățile de învățare am cântat colindul
”Moș Crăciun cu plete dalbe”, dar am ascultat și alte cântece specifice sărbătorilor de iarnă. Am discutat despre anotimpul geros cu schimbările în natură și viața oamenilor. Pentru a asocia denumirea cu obiectul se practică ”citirea de imagini”, manipularea senzorială a jucăriilor, a lucrurilor corespunzătoare noțiunilor noi.
De exemplu : când vorbim despre obiectele de îmbrăcăminte ce ne protejează de frig le și arătăm copiilor fularul, căciula, ghetele, etc. Îi lăsăm să ne spună (indice) cum se folosesc acestea apelând la jocul
- Cine se îmbracă repede?
La cei mici se repetă aceste activități de învățare.
În zilele de
miercuri, joi și vineri ne-am concentrat activitățile pe tema ”Moș Nicolae”.
Pe baza imaginilor din cărți am discutat despre Moș, insistând pe diferențele dintre acesta și Moș Crăciun. E greu ca la această vârstă, cei mici să facă distincție între cele două personaje.
Despre Moș Nicolae le-am spus că aduce copiilor dulciuri și jucării pe care le așază în ghete sau cizme puse-n geam. Uneori mai lasă și o nuia pentru cei neascultători, dar asta nu înseamnă că ”bătaia este ruptă din rai”.
Joi am pregătit pentru moșul darnic câte un toiag, ”bastonaș dulce” folosind tehnica șablonului. Fiecare copil și-a ales culoarea pregătită pe paletă. După uscare, a urmat munca mea asistată cu atenție de cei mici. Stăteau adunați în jurul măsuței la care lucram.
Vineri,
la
întâlnirea de dimineață am aflat ce cadouri au primit.
La activitatea practică, am pus blăniță pe cizma moșului pentru a nu-i îngheța picioarele.
Și a niiins!!! Cu fulgi maaari!!!! Am ieșit cu toții să vedem prima ninsoare. Din păcate, nu a ținut mult. S-a topit în orele amiezii.
|
Așa ningea! |
Tot pentru Moș Nicolae, cei mici au pregătit ceai și lapte cu noile seturi de ceșcuțe cumpărate.
Am uitat să mă bucur că în acest an școlar, fiecare educator de creșă a primit bani pentru jucării, furnituri și cărți pe care
noi le-am ales.
Muzica colindelor ne-a însoțit pe parcursul acestei săptămâni și va continua să fie fundalul sonor în perioada următoare.
În după-amiaza zilei de vineri, a sosit Moș Nicolae mult așteptat. Sunetul clopoțelului a dat de veste celor mici, iar ei au ieșit pe hol unde lângă ghetuțe stăteau aliniate pungile cu daruri.
Sperăm că moșul nu a lăsat niciun copil fără o mică-mică atenție.
Mulțumim de vizită!