30 ianuarie 2021

Deszăpezire

     Joc de rol în urma evenimentelor meteorologice din ianuarie 2017.

     Ninsoarea și viscolul au pus stăpânire pe șoselele și localitățile din sudul țării. Codul roșu de viscol a făcut ca nenumărate drumuri, inclusiv autostrada A1 să fie închisă. Poliția și celelalte echipe de intervenție au luat măsurile necesare. 

 
 
    În urma condițiilor meteorologice nefavorabile multe autovehicule au rămas înzăpezite timp de 12-48 de ore. Știrile la tv relatau din oră în oră situația, astfel că și P.A. și-a făcut propria scenă. Din  vată a creat nămeții care blocau șoseaua și mașinile. Toate mașinile din cutie au primit câte un rol în jocul lui.


    Abia când vântul s-a potolit, echipele de deszăpezire au putut trece la treabă.
 



 

 

 

 

 

 

 

    După multă muncă bine organizată pe muzica excavatoarelor, cu veselie, s-a reușit deblocarea mașinilor și a drumurilor.


 Mulțumim de vizită!

25 ianuarie 2021

Alexandru Ioan Cuza și Unirea

  

    Pentru a putea discuta despre Mica Unire am vizionat un documentar dedicat visului de secole al românilor.
    Am localizat evenimentul pe banda timpului luată de aici
 

    Din diferite hărți puzzle, am format doar România lui Cuza. Astfel ne putem face o idee despre hotarele țării. Am folosit hărțile de la Titia,
 
   
    Întâi am construit România întreagă, după care am desprins doar regiunile care formau România din timpul lui Cuza. Observăm că Bucovina și Dobrogea nu erau incluse. Dobrogea aparținea Imperiului Otoman, Transilvania și Banatul erau sub conducerea Imperiului Austro-Ungar, iar partea estică aparținea imensului Imperiu Rus.
    Din același set de hărți, am vrut să vedem (cu aproximație) ce județe ar fi făcut parte din Unirea de la 24 ianuarie 1859.
   

    Am audiat cântecul
 

    Cu ajutorul șablonului, am conturat România după Mica Unire. Tot pe hartă am notat un proverb ce se desprinde din versurile cântecului, precum și din istorioara Moș Ion Roată și Unirea.
 
    
    O altă activitate a fost despre monumente istorice aflate in cele două provincii. Cartonașele cu informații sunt din jocul de mai jos
 

    Nu uitați să vizionați!


Mulțumim de vizită!
 

14 ianuarie 2021

Numărare 1-20

   
 
    Ne place să ne jucăm cu cifre și cantități, să numărăm, să așezăm numerele în ordine crescătoare/descrescătoare și să le ”citim”. 
    Specific de la început, că această activitate este din 2016 pe când P.A. avea 6 ani și 2 luni.
    Am pregătit două seturi de cartonașe, viu colorate și rezistente.
 

     Cu ajutorul primului set vom așeza cartonașele în ordine crescătoare. Fiecare număr este reprezentat cantitativ.


                            
      Din al doilea set, luăm la întâmplare un cartonaș, numărăm elementele, după care așezăm cartonașul în dreptul numărului corespunzător. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
    Este distractiv și educativ. Se dezvoltă atenția în timpul numărării elementelor de pe cartonaș și se păstrează pe o durată de maxim 30 secunde.
    În timpul exercițiului, încerc să îi distrag atenția cu scopul de a rămâne concentrat pe propria muncă fără să piardă șirul numărării.
    La final, suntem fericiți de reușită!


Mulțumim de vizită!

6 ianuarie 2021

Balto - câine curajos

       În serile lungi de iarnă ne place să vizionăm filme de animație și pentru copii. Așa am descoperit povestea lui Balto.

 
 
    A doua zi, am vrut să intrăm în atmosfera ținutului din Alaska și pentru acest lucru am pregătit o serie de fișe.
    Pe harta lumii am localizat ținutul despre care am aflat că a aparținut Rusiei, în prezent fiind un stat al Americii. Este un tărâm foarte friguros, locuit de inuiți ce se deplasează cu ajutorul săniilor trase de câini husky.
 



     Notăm căteva informații pe fișă, trasăm drumul făcut  de Balto. Observăm distanța și relieful muntos plin de pericole pe care le are de înfruntat echipa canină.
 

 
 
     O altă fișă este Harta Poveștii pe care o completăm cu scenele din film. Dacă ceva este neclar, vizionăm filmul pe fragmente.  
 
 
    Am realizat un Vocabular tematic în care am notat în ordine alfabetică cuvinte specifice zonei polare întâlnite în film.  Au fost și cuvinte a căror explicație am căutat-o în dicționar.
 

 
   Ca o concluzie generală, am caracterizat personajul principal, notând însușirile pe care le are un erou.  Am povestit situațiile din care se desprindea fiecare calitate, virtute.

 

     La final, am vizionat filmulețe pe youtube cu Aurora Boreală, un fenomen impresionant întâlnit doar la Polul Nord.
    Mai multe poze puteți vedea aici
 
 Mulțumim de vizită!