31 octombrie 2012

Activităţi de Halloween

      Nu e sărbătoarea noastră, dar ca orice lucru venit din exterior l-am adoptat şi noi, românii.
     Mie personal, nu-mi plac petrecerile de groază...., dar activităţile şi decorurile tematice sunt interesante. Prezint mai jos felul cum am sărbătorit această zi/noapte în anii trecuţi, urmând să postez cât de curând un material din acest an.
     Am confecţionat obiecte specifice acestui eveniment. De asemenea am aşezat la panou istoricul acestei sărbători păgâne cu o scurtă descriere despre personaje şi tradiţii pentru a se putea  informa copiii.


Dovleci la ferestre
Cioara din bostan
     Din borcănele am realizat  lampioane pictate. Pentru decorarea lor am amestecat tempera cu aracet şi ne-am ales modele simbolice de sezon. Am avut şi vopsele speciale pentru tehnica Window Color.













 





     Spre seară, am aşezat lumânărele (pastile), le-am aprins şi stând în jurul felinarelor-borcan am cântat cântece de toamnă.



     O altă activitate aşteptată de copii a fost aceea de a colora planşe de Halloween. 
     Pentru a evita multiplicarea aceleiaşi imagini, scoteam la imprimantă desene diferite, suficiente pentru fiecare copil, apoi le întorceam cu faţa în jos. Copiii veneau pe rând să aleagă la "ghici" desenul pe care îl vor realiza. Astfel, tema era diversificată, iar panoul arăta ca o poveste în imagini. Dacă se întâmpla să nu le placă desenul puteau face schimb între ei. 
     Alteori, cei care terminau primii temele sau au adunat suficiente puncte aveau prioritate la alegerea  desenelor.  




      Fiind trei grupe la acest centru, am organizat un concurs bazat pe cunoştinţele generale şi mai ales de vocabular. Mini-dicţionarul este un fel de ŢOMAPAN. A fost distractiv!


 



     Dovlecii/bostanii sunt cele mai simpatice lămpaşe. Îmi amintesc de bunica din partea mamei, cum ne cioplea în dovleac felinare. Aveam pe vremea aceea 8-10 ani şi eram la sfârşitul vacanţei de vară. Nu ştiu ce sărbătoare era, dar nouă copiilor nu ne păsa decât de faptul că uliţele satului erau luminate de aceste capete deloc înfricoşătoare. 

Decor în faţa casei zi/noapte



     Următoarele poze sunt de la Centrul de Zi din oraşul natal - octombrie 2004.





   


Mulţumim de vizită!

30 octombrie 2012

Sperietoare prietenoasă

     Sperietoarea -  un personaj drăguţ, locuitor al lanurilor de porumb. "Vrăjitorul din Oz" este cartea care l-a pus cel mai bine în valoare, fiind îndrăgit de copii.
     În anii trecuţi, am realizat lucrări dedicate acestui personaj provincial.

Pe fereastra sălii de activităţi


 





Dacă doriţi să-l confecţionaţi, tiparul îl găsiţi pe didactic.



Mulţumim de vizită!



29 octombrie 2012

Dicţionar de toddler

      Prinţul meu are un limbaj codat, aproape imposibil de descifrat. Cu greu am reuşit să decodez câteva cuvinte din cele multe. E mare vorbăreţ! Pe zi ce trece boscorodeşte mai tot timpul simţindu-mă neputincioasă atunci când se chinuie să-mi explice ce vrea. Încă nu e la faza de a repeta ca papagalul - aşa cum sunt câţiva prichindei de creşă.
     Când  e întrebat cum îl cheamă, se prezintă de parcă ar fi James Bond - Pa. Aria Pa.


Mini-dicţionar de toddler (1-3 ani)

nana - nani
nino dudu - maşina de poliţie, pompieri şi salvare
tica - tren
logo - lego
laptica - lapte
mica - maica
bolon - balon
hama - câine
mina - minge
aba - iarba
ca - ceau
opa - hopa

şi multe alte dâgâdabîlcopaota, aadudî, baitica, taniboloo.....
     Va mai trece mult timp până voi reuşi să înţeleg limbajul babilonesc al prinţului, asta dacă nu învaţă el primul limbajul pământesc.
     Până acum, cuvintele pe care ştiu sigur că le înţeleg corect, aşa cum le şi pronunţă, sunt: mama, tata, apa, ouă.



Mulţumim de vizită!

28 octombrie 2012

Mărul din basmul "Albă-ca-zăpada"

     Fiind la tema fructelor, mi-am amintit de basmul "Albă-ca-zăpada şi cei şapte pitici", unde la centrul Artă am lipit mărul magic, nu otrăvit.
    Eu am înlocuit anumite cuvinte, am schimbat unele pasaje ţinând cont de vârsta mică a grupului de copii. Astfel, mărul otrăvit a devenit magic fiindcă a adormit-o pe fată, expresia "mama vitregă" a rămas doar regina care era o femeie(vrăjitoare) rea, Albă-ca-zăpada s-a rătăcit de vânător (nu a vrut să omoare fata), sicriul era doar un pat de sticlă, am sărit peste secvenţa din filmul de desene animate cu preschimbarea reginei în vrăjitoare, spunându-le că s-a îmbrăcat în haine de bătrână (babă), etc.
     Precizez că este vorba de copii de 2-3 ani, seria 2010-2011.

 






Mulţumim de vizită!



27 octombrie 2012

Pere galbene-aromate



     Nu putem vorbi despre toamnă şi să nu gustăm din fructele aromate!
     Am vorbit despre fructele de sezon pe care copiii le cunosc: mere, pere şi struguri. Am desfăşurat activităţi pentru fiecare fruct, dar voi prezenta mai jos ziua dedicată  perelor galbene şi aromate.



   
  • Am discutat pe baza imaginilor despre locul unde cresc fructele - livada cu pomi fructiferi, respectiv părul.  Copiii au  recunoscut fructele, cei care vorbesc le-au denumit, iar ceilalţi (printre care se numără şi prinţul meu) le-au indicat. De data asta, fructele au fost din plastic pentru a nu fi mâncate - aşa e când nu ai putere de decizie la locul de muncă - cică nu ar mai mânca prânzul...poveşti, dar asta e situaţia.
  • Am descris fructele insistând asupra faptului că trebuie spălate bine înainte de a le mânca, sunt pline de vitamine şi vom fi sănătoşi. Sunt trei lucruri simple şi uşor de reţinut.
  • Joc de rol - La cules de fructe 
           Am cerut  fiecărui copil să "culeagă" fructul cerut, apoi să mi-l indice în carte.





 

  •  Artă - Para aromată (lipire) 



  •  Jocul culorilor (cu capace) - idee văzută  la  acest băiat 
    Jocul poate fi utilizat şi la categoria motricitate fină, dezvoltând coordonarea mâini-ochi prin aşezarea dopurilor în lăcaş



      Pe lângă activităţile educative  s-au derulat jocuri pentru integrare în colectivitate şi acceptarea colegului ca partener de joacă.

Băieţii şi maşinuţele


La frizer
Colegi de apartament



Dansăm ţinându-ne de mână

Iubire la 2 ani



     Studierea celor 3 fructe a fost un bun prilej de a repeta culorile primare: roşu pentru măr, galben pentru pară şi albastru pentru strugure.
      Pe lângă activităţile noi, am repetat cântecele, jocurile muzicale şi poeziile învăţate - preferate de copii.
     Sfat: Repetarea e mama învăţării!

Mulţumim de vizită!